Džem z červených a žlutých blum, s hruškou a vůní levandule

Sklenice džemu z blum

Taky se Vám letos neurodily rané třešně? Shnily díky vydatným dešťům a zbytek snědli špačci? Nevadí, pokud jste měli jako já připravené krásné dekorativní zavařovací skleničky s motivem oblíbeného ovoce, určitě je využijete, přichází totiž sezóna blum neboli špendlíků a také hrušek. A těch je letos opravdu hodně!

Nenechala jsem se proto odradit a vyzkoušela jsem si připravit domácí džem z červených a žlutých špendlíků a hrušek. Na ovonění jsem použila svou oblíbenou levanduli a skořici s badyánem.

A víte jaký je rozdíl mezi džemem a marmeládou? Marmeláda musí obsahovat více jak dvacet procent citrusových plodů, je hustší konzistence, bez kusů ovoce. Naproti tomu džemy mohou obsahovat nejrůznější druhy ovoce a často jsou v nich ponechány i velké kusy ovoce. V on-line obchodech dnes můžete koupit nejrozmanitější druhy džemů. Už jste vyzkoušeli rakytníkový nebo aloe vera? Pro milovníky čokolád jsou v široké nabídce také džemy s čokoládou…

Mně ale vždycky potěší vlastnoruční domácí výroba. Džem, který budete podle receptu vyrábět, obsahuje více jak 45 procent ovoce. Můžeme ho tedy směle prohlásit podle vyhlášek za tzv. výběrový nebo také extra džem. Pokud navíc použijete pěkné zavařovací sklenice, máte krásný dárek pro přátele a známé. Určitě ocení kvalitní domácí džem při přípravě palačinek a toustů.

Na přípravu budete potřebovat

  • 1 kg – 1,5 kg červených a žlutých blum
  • 3 hrušky
  • Gelfix 1:1
  • 1 kg cukru krystal
  • 2 vanilkové cukry
  • 5 květů levandule
  • 1 skořice celá
  • 2 badyány

Na přípravu budete v kuchyni potřebovat

  • odpeckovač
  • 4 -5 sklenic 0,425 l na zavařování
  • hrnec
  • mísy

Příprava džemu

1) Blumy důkladně omyjeme a odpeckujeme. Hrušky nastrouháme na hrubo. Ovoce vložíme do hrnce spolu s levandulí, skořicí a badyánem. Podlijeme hrnkem vody a vaříme do změknutí cca 20 minut. Jestli chcete, aby v džemu zůstaly kusy ovoce, povaříme jen krátce. Odebereme bylinky a koření.

Blumy na přípravu džemu Odpeckovač na třešně a blumy

2) Mezitím si v misce promícháme Gelfix se dvěma vanilkovými cukry. Přidáme k ovoci a povaříme dvě minuty, pak přisypeme za stálého míchání cukr a povaříme pět minut. Stále mícháme, aby nám džem nepřilnul ke dnu hrnce. Ještě horké plníme do sklenic. Ty důkladně zavíčkujeme a na pět minut otočíme víčkem dolů.

3) Někdo jako konzervant přidává navíc kyselinu citrónovou nebo alkohol. Já jsem nepoužila, chtěla jsem co nejvíce přírodní a sladký džem pro děti. Doufám, že díky rychlé konzumaci dětí, které milují palačinky s džemem, se nám nezkazí.

Domácí džem z blum

Dobrou chuť vám přeje
Klára

O nás

Teorie domova vznikla proto, aby vás inspirovala v době, kdy vám dojdou nápady nebo si s něčím nebudete vědět rady.

Celý život se pohybujeme v prostředí s domácími potřebami, se kterými máme i e-shop NašeObchody.cz. Proto je nám péče o domácnost blízká a sami víme, že ne vždy jde všechno tak hladce, jak bychom si představovali. Chceme zužitkovat naše znalosti, poslat je dál a poskytnout vám příručku, na kterou se budete moci obrátit, když si někdy nebudete umět poradit s problémy, na které narazíte při vaření nebo úklidu.

Přejeme Vám příjemné čtení a věříme, že najdete vše, co hledáte,

Káťa a Vašek

Odebírejte náš newsletter!