Bábovka podle kuchařky našich babiček

Tradiční třená bábovka recept.


V jednoduchosti je krása! U bábovky to platí dvojnásob. Je to takový cukrářský fenomén! Není to buchta, která vyžaduje náplně a zdobení, přesto už je po generace stále velmi oblíbená. Nejen u nás, ale v podobné obdobě i v Itálii, Německu a řadě dalších zemí. V dnešní době na ni můžeme koupit řadu forem. Podoba zůstává stejná, vyvýšená buchta s otvorem uprostřed. I když je nově někdy podoba formy na bábovku až umělecká, např. ve tvaru květu. Můžete si vybrat i z široké nabídky druhů - silikon, nerez, keramika, sklo, smalt. Každý si vybere, co mu vyhovuje.

Forma na bábovku květiny.

Mám skoro sto let starou kuchařku, která byla vyřazena z jedné městské knihovny. Víte, kolik je v ní variant receptů na bábovku? Třináct. Třené i kynuté. Vybrala jsem jeden recept na třenou bábovku. A jen tak mimochodem, už jsem pochopila, proč se říká třená bábovka. Podle této archivní kuchařky, by měla hospodyňka třít ingredience na těsto, tedy máslo, žloutky, cukr a citronovou kůru 25 minut! Bez robota…

Na přípravu budete potřebovat

  • 125 g másla 
  • 240 g cukr
  • citronová kůra
  • 250 ml smetany
  • 5 vajec
  • 210 g mouky hladké
  • 210 g mouky polohrubé/ dětské krupice
  • 1 kypřící prášek
  • 1 lžíce kakaa nebo hořké čokolády
  • 3-4 vlašské oříšky nebo mandle
  • 1 lžíce citronové šťávy 

Nádobí, bez kterého se neobejdete

  • Forma na bábovku 
  • Metlička
  • Tři mísy

Jak upéct tradiční bábovku

Máslo, cukr, žloutky a citronovou kůru dáme do mísy a  třeme 20 až 25 minut. Nezdá se to, ale pokud to děláte ručně stěrkou jako naše babičky, je to celkem námaha! Doporučuji pustit si k tomu hudbu nebo oblíbený pořad v televizi. 😊

Jako další ingredienci máme přidat podle této téměř stoleté kuchařky krupičkovou mouku. Chvíli jsem byla bezradná, ale dohledala jsem si na internetu, že jde o mouku, která byla něco mezi polohrubou a hladkou… Smíchám tedy dohromady hladkou a polohrubou mouku a je vyřešeno. Poté přidáváme po lžičkách do utřených surovin polovinu této mouky a smetanu, promícháme.

Do druhé poloviny mouky nasypeme kypřící prášek a zamícháme vidličkou. Z bílků pomocí mixéru ušleháme tuhý sníh. A vše opět přidáme k utřeným surovinám a pozvolna mícháme. Vznikne tekuté těsto, ideálně bez hrudek.

Těsto rozdělíme tří mís. V jedné míse těsto neupravujeme. Do druhé mísy přidáme kakao nebo na jemno strouhanou čokoládu. Třetí díl pokapeme citronovou šťávu a přidáme nastrouhané oříšky nebo mandle. Já si to zjednodušila a udělala vrstvy jen dvě, kakaovou a oříškovou. Prostě, jak kdo má rád.

Formu vymažeme rozehřátým máslem a vysypeme strouhankou. Pro začínající cukrářky: nezapomeneme vymazat střed formy. Já na to často zapomínám, o to víc musím pak vyklepávat. Zvolna na sebe lijeme vrstvy, které uhlazujeme stěrkou.

Pečeme ve vyhřáté troubě zvolna na 160 - 170 stupňů necelou hodinu. Že je bábovka hotová, poznáme, když do ní píchneme špejli a těsto nelepí. Říká se, že třená bábovka je lepší až po uležení, druhý den. Ale pozor, nesmí ji nikdo do druhého dne sníst. Tak dobrou chuť!

Tradiční česká bábovka. Tradiční česká bábovka.


Rady, tipy a triky

  • Bábovku nechte chvilku vychladit, až potom vyklepněte na podnos. Pokud budete vyklepávat ještě horké, můžete zničit tvar. Také se doporučuje namočit utěrku do studené vody, obalit formu a vyklepnout.
  • Zdobení: Můžeme cukrovat moučkovým cukrem a podávat. Kdo má radši sladší variantu, dozdobí si bábovku čokoládovou nebo citronovou polevou…
  • Zajímavé varianty vznikají po přidání potravinářského barviva. Pak nemusí být bábovka pouze žlutohnědá.
  • Aby bábovka moc nepopraskala, doporučuje se natřít před vložením do trouby mlékem. Nedávat tolik kypřícího prášku. Používat kvalitní suroviny. A zbytečně troubu nejméně prvních dvacet minut pečení neotvírat a nehýbat s roštem trouby, ať se bábovka nesrazí.

Za NašeObchody.cz a TeoriiDomova.cz
Klára

O nás

Teorie domova vznikla proto, aby vás inspirovala v době, kdy vám dojdou nápady nebo si s něčím nebudete vědět rady.

Celý život se pohybujeme v prostředí s domácími potřebami, se kterými máme i e-shop NašeObchody.cz. Proto je nám péče o domácnost blízká a sami víme, že ne vždy jde všechno tak hladce, jak bychom si představovali. Chceme zužitkovat naše znalosti, poslat je dál a poskytnout vám příručku, na kterou se budete moci obrátit, když si někdy nebudete umět poradit s problémy, na které narazíte při vaření nebo úklidu.

Přejeme Vám příjemné čtení a věříme, že najdete vše, co hledáte,

Káťa a Vašek

Odebírejte náš newsletter!