Na přípravu budete potřebovat
- 200g celeru
- 100g mrkve
- 2lžíce mléka
- 200g hladké mouky
- 4 vejce
- 2 lžičky citrónové šťávy
- 2 lžičky plnotučné hořčice
- 2 lžičky oleje (nebo dle potřeby)
- hrst čerstvých bylinek – medvědí česnek
- sůl
Jak upéct muffiny
- Celer a mrkev nastrouháme na hrubo do mísy. Přidáme 4 vajíčka, mléko, hořčici a citrónovou šťávu a vše důkladně promícháme.
- Ve druhé míse smícháme hladkou mouku s práškem do pečiva a přisypeme do první mísy. Osolíme dle chuti a pro vláčnou konzistenci můžeme dodat na lžíci olej dle potřeby.
- Na závěr vhodíme hrst nasekaného medvědího česneku, může být i sušený.
- Z mísy lžicí vkládáme do formiček na muffiny. Pečeme v troubě na 180 ºC 30 až 40 minut.



Rady a tipy
- Na pečení muffinů se mi velmi osvědčily silikonové formičky. Nemusí se ničím vymazávat a muffiny lze pak velmi snadno z formiček vyndat ven.
- Pokud máte v ledničce jen jeden druh zeleniny, nevadí, muffiny jsou výborné jak čistě mrkvové nebo celerové.
- Když nemáme doma medvědí česnek, přidáme hrst jakýchkoliv čerstvých bylinek – kopřiva, pažitka, pampeliška, petržel atd. V zimě si vystačíme se sušenou majoránkou nebo oreganem.
- Kdo má rád maso, může do muffinu pokrájet 50 až 100g salámu.
Dobrou chuť vám přeje
Klára