Velikonoční beránek


Vždy když chci něco upéct, tak začínám u babiččiných receptů. Od Vánoc, kdy jsem její knihy receptů vytáhla naposledy, už utekla nějaká doba a dnes jejich čas znova nadešel. Na stránkách popsaných postupy přípravy na vše možné najdete ten na velikonočního beránka hned několikrát. Vždy označený hvězdičkami a vykřičníky, kterými značila, že daný recept je vážně dobrý a osvědčený. 

Velikonoční pečení si ale z dětství moc nevybavuju – spíš mám matnou vzpomínku na již hotové dobroty, které zdobily náš stůl. A nejednalo se jen o jednoho beránka – doplňoval ho i velký zajíc a 4 malí beránci. Dle toho vypadalo i množství přísad v receptu, které jsem si upravila, abych tohle stádo nemusela vnucovat i sousedům. V konečné fázi se mi těsto vešlo do jedné větší formy (350 ml) a dvou menších (200ml). Ingredience jsou upraveny tak, abyste si snadno mohli množství uzpůsobit vašim formám.

Velikonoční beránek

Ingredience:
(na formu o objemu 750 ml)
  • 3 vejce (žloutky a bílky zvlášť) 
  • 180 g cukru krupice 
  • 6 lžic horké vody 
  • 7,5 lžic oleje 
  • 180 g hladké mouky 
  • 3 lžičky prášku do pečiva

Postup:
  1. Z bílku a části cukru si vyšlehejte sníh.
  2. V druhé míse smíchejte žloutky s větší části cukru a postupně přidávejte horkou vodu. Měli byste mít světle žlutou hustou pěnu, ve které neucítíte krystalky cukru.
  3. Šlehač odložte a už používejte jen metlu. Na střídačku vmíchávejte mouku s práškem do pečiva, olej a sníh z bílků. Těsto kolem sněhu jen opatrně překládejte, aby vám nespadl. 
  4. Formu si vymažte máslem a vysypte hrubou moukou, pak vlijte těsto.
  5. Pečte na 165 °C asi 40 minut. (Nezapomeňte si však čas přizpůsobit velikosti své formy a troubě.)
Tipy a triky:
  • Aby se vám sníh povedl přidejte špetku soli nebo lžíci ledové vody. Cukr vmíchejte, až z bílků máte bílou pěnu. 
  • Vyšlehávání pěny ze žloutků vám může zabrat 5 až 10 minut, tak mějte trpělivost. 
  • Společně s moukou můžete pro lepší chuť přidat kůru z půlky citrónu, hrst nasekaných ořechů nebo předem namočené rozinky. 
  • Pokud máte formu s mnoho detaily, je lepší si máslo rozpustit a vymazat mašlovačkou – budete mít jistotu, že se vám těsto nikde nepřilepí. 
  • Místo hrubé mouky na vysypání můžete použít i strouhanku.
  • Těsto lijte asi 1 centimetr pod okraj formy. 
  • Množství surovin si upravíte, když všechny vydělíte třemi a následně roznásobíte podle počtu vajec, které chcete použít. (Na formy o objemu 1 litr udělejte těsto ze 4 vajec, na menší formy bude stačit ze dvou.)
Jakou formu?
  • Výběr formy může být docela zapeklitý úkol. Já peču ve formách od babičky – plechové a keramické. Lépe vedou teplo a jsou stabilnější například oproti silikonovým, ze kterých ale beránek jde snadněji vyklopit. 
  • Existují dva typy forem – dvojdílné a jednodílné. Díky vrchní části formy budete mít beránka hezkého a vykresleného z obou stran. Práce je však jednodušší s jednodílnýma – těsto navíc vyskočí, takže zaoblený bude na obě strany. 

  • Ulovte si svou formu včas na našem e-shopu, abyste si Velikonoce užili se vším všudy a dejte nám vědět, jak beránka pečete vy.



O nás

Teorie domova vznikla proto, aby vás inspirovala v době, kdy vám dojdou nápady nebo si s něčím nebudete vědět rady.

Celý život se pohybujeme v prostředí s domácími potřebami, se kterými máme i e-shop NašeObchody.cz. Proto je nám péče o domácnost blízká a sami víme, že ne vždy jde všechno tak hladce, jak bychom si představovali. Chceme zužitkovat naše znalosti, poslat je dál a poskytnout vám příručku, na kterou se budete moci obrátit, když si někdy nebudete umět poradit s problémy, na které narazíte při vaření nebo úklidu.

Přejeme Vám příjemné čtení a věříme, že najdete vše, co hledáte,

Káťa a Vašek

Odebírejte náš newsletter!