Hnědé banány patří do chleba, ne do koše!



S banánovým chlebíčkem se to má takto: poprvé ho uděláte, protože je vám těch banánů, co už nikdo nebude jíst, líto a za týden objevíte nevinně vypadající kupu nahnědlých banánů hnedka vedle trouby – to když se vám vaši spolubydlící / rodina snaží něco naznačit.

Já sama jsem kouzlo banánového chlebíčku objevila už dávno v mé oblíbené kavárně. Ale měla jsem z něj respekt – přece jen o pečení chleba se světem nese tolik rozporuplných zpráv, že jsem se do tohoto experimentu nechtěla pouštět. Odvážným ale štěstí přeje a má snaha byla odměněna dobrotou vhodnou ke kávě, na snídani, ale i jako skvělá sladkost, kterou s sebou beru na každé posezení s kamarády. A co víc! Zjistila jsem, že není chleba jako chleba a při pečení tohohle banánového vás žádné pasti nečekají. Takže kupte si pár banánů navíc, vraťte se k nim za pár dní a můžete péct!

Banánový chlebíček

Ingredience:

  • 3 zralé banány 
  • 1 vejce
  • 180 ml mléka
  • 90 g změklého másla 
  • 250 g polohrubé mouky 
  • 120 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • Špetka soli 
  • Plátky mandlí

Jak na to:

  1. Smíchejte si všechny sypké ingredience (mouku, cukry, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl) v jedné misce.
  2. Banány rozmačkejte a přidejte vejce, mléko a máslo.
  3. Sypkou směs přisypte k té tekuté a dobře promíchejte.
  4. Formu na chléb si vymažte máslem, vysypte polohrubou moukou a vlijte do ní těsto. Vršek posypte mandlemi.
  5. Pečte na 180°C 45-50 minut.

Jak jej udělat ještě lepší?

  • Na světě není tak zralý banán, který by se nemohl dát do banánového chlebíčku. Dokud z něj nelezou mušky, tak ho tam šoupněte. Můžete pak ubrat i na cukru, protože takhle zralé banány jsou samy o sobě sladké dost. 
  • Zkuste menší část mouky nahradit pomletými ovesnými vločkami nebo špaldovou moukou.
  • Okořeňte to – lžička skořice, kůra z půlky citrónu, trochu nastrouhaného muškátového oříšku nebo část mléka nahrazená pomerančovou šťávou. Vždy něco z toho přidejte a bez menší námahy bude pokaždé chutnat trochu jinak, ale vždy skvěle.
  • Rozsekněte pár oříšku nebo kousek čokolády a vmíchejte je do těsta. Jíst ještě teplý chlebíček, ve kterém je čokoláda ještě roztopená, je k nezaplacení. 
  • Místo mléka jogurt? Taky to jde a výsledek dopadne skvěle. Když jsem to zkoušela, tak mi osobně chleba přišel příliš mokrý. Může se ale hodit třeba do krabičky na delší dny, kdy pak neokorá. Doporučuju třeba 100 ml mléka a 50-80 g bílého jogurtu. 
  • Největší rozdíl oproti mému chlebíčku a tomu z kavárny byla kůrka – ten jejich vždycky křupal a já si pak už schválně začala říkat o kraj. Doma se mi to podařilo, když jsem omylem nastavila troubu na více stupňů (220°). Všimla jsem si toho po 15 minutách, a až pak troubu ztlumila na 180°. Od té doby to tak dělám schválně a nemůžu se toho nabažit. 
  • Nebojte se na něj na chvíli zapomenout – on to zvládne. Čím déle pečete, tím křupavější bude. Podle toho, jak vám to vyhovuje pečte až hodinu, pokud se vám samozřejmě nezačne z vrchu pálit – každá trouba přece peče jinak, tak na poprvé si to raději ohlídejte. 
  • Pokud aspoň trochu můžete, používejte vejce z domácího chovu – pomůžete slepicím ve velkochovech a taky můžete, bez strachu o večerní program, těsto ochutnávat. 
Napište nám, jestli jste banánový chlebíček taky vyzkoušeli, a jak se vám povedl. Máte nějaké vlastní zlepšováky, a jak zpracováváte přezrálé banány vy?

O nás

Teorie domova vznikla proto, aby vás inspirovala v době, kdy vám dojdou nápady nebo si s něčím nebudete vědět rady.

Celý život se pohybujeme v prostředí s domácími potřebami, se kterými máme i e-shop NašeObchody.cz. Proto je nám péče o domácnost blízká a sami víme, že ne vždy jde všechno tak hladce, jak bychom si představovali. Chceme zužitkovat naše znalosti, poslat je dál a poskytnout vám příručku, na kterou se budete moci obrátit, když si někdy nebudete umět poradit s problémy, na které narazíte při vaření nebo úklidu.

Přejeme Vám příjemné čtení a věříme, že najdete vše, co hledáte,

Káťa a Vašek

Odebírejte náš newsletter!