Dýňový koláč

Podzim je konečně tady a spolu s ním i sklizeň dýní. Nám se na zahradě urodily jak klasické velké dýně, tak i menší Hokkaido, které jsem použila k přípravě tohohle koláče.


Ingerdience
Na náplň

  • Menší dýni (asi 500g)
  • šťáva z 1 pomeranče
  • šťáva z 1 citrónu
  • mletá skořice
  • lžička mletého zázvoru
  • 2 drcené hřebíčky
  • špetka soli
  • 2 lžíce medu
  • 3 lžíce třtinového cukru
Na těsto
  • 300 g hladké mouky
  • 175 g másla
  • 3 - 4 lžíce studené vody
  • mletá skořice

Základem většiny koláčů z dýně je pyré, které si připravte pár hodin dopředu, aby vám stihlo zchladnout. Je to naprosto snadné a můžete si jej dochutit, jak jen se vám zlíbí. Začněte s nakrájením dýně na větší kostky. S loupáním se nemusíte trápit, u dýní Hokkaido slupka po uvaření změkne. Do většího hrnce si dejte nakrájenou dýni, pomerančovou a citrónovou šťávu a trochu skořice. Vařte asi 10-15 minut do změknutí a nechte chvíli odpočinout, ať dýně není úplně horká.

Poté dýni rozmixujte. Pokud nemáte ponorný mixer, stačí použít šťouchaldo na brambory, výsledek bude podobný, jen hmota nebude tak hladká, ale to vůbec nevadí. Teď příjde na řadu nejdůležitější část, a to pyré dokořenit, protože samotná chuť dýně není příliš výrazná. Přidejte ještě více skořice, asi jednu až dvě lžičky, drcené hřebíčky, mletý zázvor a špetku soli. Protože koláč má být sladký, tak jej oslaďte medem i třtinovým cukrem.

Teď už nechte pyré zchladnout úplně a připravte si těsto, protože to musí taky odpočívat. Na vál si dejte mouku se skořicí, do ní udělejte důlek a rozklepněte všechna vejce, přidejte studené máslo a část vody. Nejprve zapracovávejte vše do mouky, nejlépe vidličkou, ale je jednodušší a rychlejší hníst těsto rukama. Vodu přidávejte podle potřeby dokud nebudete mít hladkou, pevnou kouli. Tu zabalte do celofánu a nechte ještě asi hodinu v lednici.

Koláčovou formu vyložte pečícím papírem a dejte do něj vyválené těsto. Přečnívající těsto ořízněte, pokud vám někde chybí, snadno jej můžete roztlačit, jak potřebujete. Dno koláče propíchněte vidličkou a přikryjte dalším pečícím papírem, který zatižte například fazolemi a dejte na 10 minut do předem vyhřáté trouby na 180°C.

Mezitím si dodělejte náplň. Do vychladlého pyré přidejte 3 vejce a dvě lžíce zakysané smetany. Náplň nalijte na předpečený korpus a vraťte zpátky do trouby na 40 minut.

Po upečení si jen vychutnávejte chuť podzimu s dobrou kávou nebo zazvorovým čajem. Dejte mi vědět, jak se vám pečení povedlo a jak si vy zpříjemňujete sychravé dny. 

O nás

Teorie domova vznikla proto, aby vás inspirovala v době, kdy vám dojdou nápady nebo si s něčím nebudete vědět rady.

Celý život se pohybujeme v prostředí s domácími potřebami, se kterými máme i e-shop NašeObchody.cz. Proto je nám péče o domácnost blízká a sami víme, že ne vždy jde všechno tak hladce, jak bychom si představovali. Chceme zužitkovat naše znalosti, poslat je dál a poskytnout vám příručku, na kterou se budete moci obrátit, když si někdy nebudete umět poradit s problémy, na které narazíte při vaření nebo úklidu.

Přejeme Vám příjemné čtení a věříme, že najdete vše, co hledáte,

Káťa a Vašek